Zonnestudio SunVital in Maarssen bij Utrecht - Ergoline zonnebanken

Zonnebank Adviezen en SVZ ( samenwerking verantwoord zonnen)


 

Zon is goed voor je. Het stimuleert de aanmaak van vitamine D wat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Bij Zonnestudio SunVital in Maarssen kunt u verantwoord zonnen na een gedegen huidmeting van uw huidtype.

SunVital staat onafgebroken voor kwaliteit en is daarom actief lid van de Samenwerking Verantwoord Zonnen. Deze branchevereniging heeft als doel om de gehele branche naar een hoger en professioneler niveau te brengen. SunVital helpt hierbij door actief deel te nemen aan vergaderingen van de vereniging. Op deze manier delen we onze kennis met andere zonneondernemers, fabrikanten en distributeurs. Door deze actieve deelname is SunVital altijd up-to-date op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en daar profiteer jij als zonnegast natuurlijk volop van mee!

 

Wanneer je jonger dan 18 jaar bent, mag je nog geen gebruik maken van zonneapparatuur. Wetenschappers en huidspecialisten hebben vastgesteld dat het voor jonge mensen beter is wanneer ze niet te veel zonlicht te krijgen (dat geldt ook voor de buitenzon!) Tot het achttiende levensjaar is de huid nog in ontwikkeling waardoor huidsschade door eventuele verbranding, het risico vergroot op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.

 

Als branchevereniging staat SVZ (net als onze leden) volledig achter de regel dat u voorzichtig met uw huid omgaat. De ‘niet onder de achttien’-regel is dan ook, net als andere maatregelen om huidkanker te voorkomen, erg belangrijk. 

 

Let op:

 • Langere bruiningstijden in overleg met onze medewerkers
 • Zonnestudio Sun Vital heeft géén abonnementsverplichting

Tips voor verantwoord (binnen of buiten) zonnen

 • Zonnen op een zonnebank of buiten zonnen maakt geen verschil tussen UV-stralen - let dus bij beide goed op uw huidtype
 • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon - ga niet direct uren achtereen zonnen
 • Geniet van de zon, maar denk aan uw huid en uw huidtype
 • Voorkom zonnen tussen 12.00 en 15.00 uur
 • Draag in de volle zon bij voorkeur een zonnehoed of petje en kleding
 • Het duurt ongeveer een halfuurtje voordat zonnebrandcrème ingetrokken is en zijn werk kan doen. Smeer je daarom een half uur voordat je in de zon gaat liggen al in
 • Volg gebruiksinstructies van zonne-apparatuur nauwkeurig op en vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies
 • Ga uit de zon en zeker niet onder de zonnebank als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding.
 • Gebruik de juiste zonnebrandcreme voor uw eigen huidtype!

Huidtypes (bron stichting tegen kanker)

Of je huid snel bruin wordt of niet, heb je niet zelf in de hand. Je huidtype is erfelijk bepaald en verandert niet meer. Ook niet door vaker of langer in de zon te blijven.

Op basis van de gevoeligheid van de huid kunnen we zes huidtypes onderscheiden. Huidtype 1, 2 en 3 zijn het gevoeligst voor ultraviolette straling. Ca. 40 % van de Belgen heeft huidtype 1 of 2.

 

 • Huidtype 1. De huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. Het is een heel lichte huid, vaak met sproeten. Mensen met rood of lichtblond haar en lichte ogen hebben meestal huidtype
 • Huidtype 2. De huid verbrandt snel en wordt zeer moeilijk bruin. Het is een lichte huid. Mensen met blond haar, grijze, groene of blauwe ogen hebben meestal huidtype 2.
 • Huidtype 3. De huid verbrandt minder snel en wordt gemakkelijk bruin. Het is een licht getinte huid. Mensen met donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen hebben meestal huidtype 3.
 • Huidtype 4. De huid verbrandt bijna nooit en bruint heel goed. Het is een natuurlijk getinte huid. Mensen met donker haar en donkere ogen hebben meestal huidtype 4.
 • Huidtype 5 De huid verbrandt zeer zelden en bruint intensief. Mensen hebben een donker getinte huid.
 • Huidtype 6. De huid verbrandt nooit en is zeer donker gepigmenteerd of zwart.

 

Zonnebanken en huidkanker - Fabels en Feiten

Huidkanker wordt vaak toegeschreven aan teveel zonnebaden of gebruik van zonnebanken. De samenstelling van zonlicht en licht van moderne zonnebanken is vergelijkbaar. Maar er is ook een belangrijk verschil. In tegenstelling tot zonnen buiten is bij zonnen op de zonnebank een aantal belangrijke beschermende maatregelen ingebouwd: de ‘zonkracht’ van de lampen is beperkt tot een Europese veiligheidsnorm, een zonnebank slaat na een bepaalde tijd automatisch af, gebruik van zonnebanken is niet toegestaan voor personen jonger dan 18 jaar en niet in de laatste plaats wordt men bij het gebruik van zonnebanken nadrukkelijk geadviseerd en begeleid aan de hand van ieders eigen huidtype.